Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/ivana/public_html/wp-content/plugins/post-types-order/post-types-order.php on line 186 and defined in /home/ivana/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1292

Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/ivana/public_html/wp-content/plugins/post-types-order/post-types-order.php on line 261 and defined in /home/ivana/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1292

Babel we are not mad with youNazivom koji nam priziva u sjećanje legendarnu kulu babilonsku u kojoj mnogi vide izvor svih današnjih jezika projekt želi postaviti nekoliko likovno koncipiranih pitanja o osobnom odnosu prema jezicima, prema našim sjenovitim sjećanjima te analizirati mogućnost za dijalog među umjetnicima iz različitih krajeva svijeta.

„Babel we are not mad with You“ je osobni pokušaj da se preispitaju problematične situacije sa ciljem da se stvori prostor za moguća nova rješenja i kreativna razumjevanja.
Koristeći formu „umjetničke izjave“ (artistic statement) kao sredstvo komunikacije sa umjetnicima iz različitih krajeva svijeta (Japan, Kongo, finska, Austrija, Bjelorusija, Rumunjska, Armenija, Bugarska, …) težila sam stvaranju vlastitog sistema kao ključa za komunikaciju.

Projekt sam započela u veljači 2011. kao doprinos zajedničkom predstavljanju niza umjetnika u rezidencijalnom tromjesečnom programu boravka u Rondo-Studio Graz, te je od tada u nastajanju…

Živeći i stvarajući kao gostujući umjetnik, okružena umjetnicima različitih izričaja iz svih krajeva svijeta, shvatila sam da je ono što nas kao individue definira naša potencijalna ideja i naš stav o sebi. Da ništa ne može biti od nas stvoreno ako već od prije nije sadržano u nama. Mnogih sadržaja koje kao nasljeđe ili stečeno znanje nosimo u sebi u svakodnevnom životu nismo svjesni ali ih koristimo.

Tokom tromjesečnog boravka posjetila sam brojne izložbe, otvorenja, koncerte i predstavljanja stranih autora u sredini koja voli da ju se naziva “multikulturalnom”. Sakupljačka narav sredine i potreba da se na svoj način osvrnem na situaciju i mene je ponukala na sakupljanje. Pisci, fotografi, likovni umjetnici, koreografi…
Nepoznavanje jezika ljudi koji ga okružuju kroz duže vrijeme, čovjeka može natjerati u očaj … Ili ga može potaknuti da od toga nešto napravi. Namjerno zanemarivši činjenicu da ne razumijem određeni jezik fokusirala sam se na ono što nam je zajedničko – težnja ka umjetnosti. Započela sam sa sakupljanjem umjetničkih izjava (Artistic statements) umjetnika sa različitih strana svijeta koje sam imala priliku susresti (Armenija, Iran, Bugarska, Finska, Bjelorusija, Kongo, Japan, Kolumbija, Južnoafrička rep. , Austrija, Njemačka…)
Primijetila sam da „sjene“ riječi koje mogu prepoznati u različitim jezicima, stvaraju kod mene određene dojmove o njihovim autorima. Od „umjetničkih izjava“ napravila sam panele koji koriste moje razumijevanje i nerazumjevanje jezika kao predložak za likovnu kompoziciju.

Ponekad je dobro ako “ne razumijemo” sve, tako nam ostaje više prostora za uživljavanje i maštu…